תזונה נכונה שאלות ותשובות

 

ריכזתי עבורכם שאלות ותשובות נבחרות, שקיבלתי ממטופלים ומגולשים באתר בנושא תזונה. אם גם לכם יש שאלה, אתם מוזמנים לשאול כאן. חשוב לציין כי התשובות אינן מהוות ייעוץ רפואי או נטורופתי ספציפי. תמיד יש להיוועץ ברופא או נטורופת באופן פרטני.

שלום קרן, 
האם מותר לאכול פטריות בהריון?


תשובה (פורסמה בתאריך: 11.2.16)

נושא אכילת הפטריות בכלל ובהריון בפרט הוא מאוד מורכב ובעייתי. ישנם סוגים רבים של פטריות, ממקומות שונים בעולם וממגדלים שונים. אפילו ה- FDA  האמריקאי מתקשה להשליט רגולציה בתחום ליקוט הפטריות.

ישנן דעות לא רשמיות שונות בנושא אכילת פרטיות בהריון. למשל, שניתן לאכול רק פרטיות מוכרות, כמו פטריות מחט ושאנטרל ולהמנע לחלוטין מפטריות לא מוכרות, פטריות בר או פטריות המיובאות ממקומות לא מהימנים, זאת מאחר שיש פטריות שנראות נורמליות אבל עלולות להזיק.

כמו כן, חשוב לוודא שהפטריות טריות – לבדוק טוב איך הן נראות ואם הן ארוזות אז לבדוק אם יש תאריך כלשהו עליהן. לפני האכילה יש לשטוף היטב ולבשל. לא מומלץ לאכול פטריות טריות.

אז אחרי כל האהרות וההכוונות הללו, לדעתי בכל הקשור להריון (לפחות), כשיש ספק אין ספק. אם אפשר להמנע מאכילת פטריות בתקופה הזו, אז עדיף.

בברכת בריאות,

קרן וולקומיר, נטורופתית

קרן שלום,
מהו אמרנט והאם הוא טוב לאנשים עם בעיות בעיכול?

תשובה (פורסמה בתאריך: 8.9.14)
אמרנט הוא דמוי דגן עתיר חלבון. לעומת דגנים אחרים, הוא עשיר בחומצות האמינו ליזין ומתיונין. כמו כן, עשיר במינרלים ברזל וסידן.  הוא נחשב מזון קל לעיכול ומתאים לאנשים המחלימים ממחלות או במעבר מצום/"ניקוי".

בברכת בריאות,
קרן וולקומיר, נטורופתית


שלום קרן,
אני סובלת מתת פעילות בלוטת התריס ומעוניינת להגביר שריפת שומן ולרדת במשקל (לצד שמירה על תזונה ופעילות גופנית כמובן). שמעתי שפולי הקפה הירוק יכולים לסייע בכך. מה דעתך

תשובה (פורסמה בתאריך: 22.1.14)
יש מעט מחקרים שהוכיחו שתמצית של קפה ירוק עשויה לסייע בהורדה מתונה במשקל. לצערי רובם קטנים ולא איכותיים מספיק, או שמומנו על ידי חברות בעלות אינטרס כלכלי. באופן עקרוני, אני תמיד סקפטית כשמדובר ב"כדור קסמים" לירידה במשקל, בעיקר אם טוענים שהוא לא מצריך שינוי התנהגותי, כמו הרגלי אכילה ופעילות גופנית (זוהי טענת חלק מהמחקרים). צריך להמתין לעוד מידע שיצטבר ולנתח אותו בצורה נכונה. כמו כן, לא ידועה השפעתו ארוכת הטווח וגם לא ידועה השפעתו על בלוטת התריס. אם הסיבה לעודף המשקל שלך היא תת פעילות של בלוטת התריס, אמליץ לך לנסות לאזן את תפקוד בלוטת התריס באמצעים טבעיים.

בברכת בריאות,
קרן וולקומיר, נטורופתית
שלום קרן,
אני טבעונית וסובלת ממעי רגיש. אני ניזונה מאורז מלא/קינואה, פירות, ירקות ושותה תה צמחים ומים וזהו… קטניות אני לא אוכלת כי הם גורמים לגזים. אילו דגנים אני כן יכולה לאכול?

תשובה (פורסמה בתאריך: 1.11.13)
התשובה לכך היא מורכבת ולא ניתן לדבר באופן כללי על הדגנים המתאימים למעי רגיש. קינואה, כוסמת, דוחן, אמרנט וטפיוקה – אמורים להתאים למעי רגיש, אם כי מנסיוני הקליני אני רואה שיש מטופלים שלא מגיבים טוב לאחד/חלק מהם. אורז בדרך כלל מתאים, אבל לא לכולם מתאים אורז מלא. גריסים, שיבולת שועל, שיפון וכוסמין – אמורים להתאים, אם כי עשויים לגרום בעצמם לנפיחות וגזים בשל תכולת הסיבים הגבוהה שבהם. חיטה ומוצריה (בורגול, קוסקוס, סולת וכד') בדרך כלל אינם מתאימים לסובלים ממעי רגיש מאחר וחיטה היא מזון בעל פוטנציאל אלרגני. גם מוצרים מחיטה מלאה אינם מתאימים, מאחר ומכילים סיבים שאינם מסיסים במים, אשר אינם מומלצים למעי רגיש.
טבעונים הסובלים ממעי רגיש ואינם צורכים קטניות עשויים להיות במצב בעייתי, מאחר וקטניות הן מקור חלבוני מצוין וחשוב. עקרונית ניתן להשיג מספיק חלבון גם מדגנים וירקות, אולם זה קשה יותר ודורש תשומת לב ואכילת כמויות גדולות יותר במהלך היום. ניתן לנסות לצרוך טופו, אולם גם הוא עשוי להיות בעייתי, מאחר וסויה היא מזון בעל פוטנציאל אלרגני. כמו כן, חשוב לשלב אגוזים מסוגים שונים (במידה ונסבלים היטב). יש מצבים בהם אני מציעה לטבעונים הסובלים ממעי רגיש לשקול אכילת ביצים מספר פעמים בשבוע.
קרן וולקומיר, נטורופתית

שלום קרן,
האם בורגול וקוסקוס מחיטה מלאה בריאים למעי רגיז?
תשובה (פורסמה בתאריך: 24.10.13)
בחיטה מלאה יש סיבים שאינם מומלצים למעי רגיש. לכן, בורגול וקוסקוס מחיטה מלאה לא מומלצים גם הם.
בברכה,
קרן וולקומיר, נטורופתית
שלום קרן,
מהם מקורות הסידן הטובים ביותר? ברצוני למנוע אוסטאופורוזיס.
תשובה (פורסמה בתאריך: 6.10.13)
מקורות הסידן הטובים ביותר הם אלו המכילים יחס טוב של סידן לזרחן (יותר סידן מזרחן) ואלו הם: פטרוזיליה, טופו, אצות, כרוב, מולסה, עלי סלק
אחריהם הם אלו המכילים יחס שווה של סידן לזרחן – שומשום מלא, כוסמת, גרעיני דלעת.
חשוב להבין שמניעת אוסטאופורוזיס אינה תלויה רק בצריכה מספקת של סידן. יש עוד מספר היבטים שחשוב להקפיד עליהם, כדוגמת פעילות גופנית, המנעות/הפחתת מזון מן החי, צריכת פיטואסטרוגנים, המנעות מעישון ואלכוהול ותשומת לב מיוחדת למינרלים וויטמינים מסוימים.
בברכה,
קרן וולקומיר, נטורופתית
היי קרן,
מה ההבדל בין אורז מלא מבושל לפריכיות אורז בעניין עצירות,למה אומרים שפריכיות אורז מלא גורמות לעצירות? והאם אורז מלא באופן כללי יכול לגרום לעצירות?
תשובה (פורסמה בתאריך: 15.9.13)
בעקרון אורז מלא לא גורם לעצירות, להיפך הוא יכול לעודד יציאות מאחר ויש בו הרבה סיבים . לעיתים, אנשים שעוברים מתזונה דלת סיבים לעתירת סיבים עשויים לסבול מעצירות, בעיקר בגלל שלא הגדילו את כמות השתיה ; יש סיבים שזקוקים למים בכדי לעודד את היציאה. לעיתים גם יש הסתגלות של המערכת. אבל לאורך זמן לא אמורה להיות בעיה. לגבי פריכיות אורז- כנ״ל. באופן עקרוני איני ממליצה על אכילתכם מאחר ויש להם מדד גליקמי גבוה. במצבים מסויימים אני כן ממליצה עליהם וברוב המקרים אינם גורמים לעצירות.
לאורז מלא מדד גליקמי נמוך יותר מזה של פריכיות אורז ולכן עדיף על פניהן. האורז בעל המדד הגליקמי הנמוך ביותר הוא אורז בסמטי מלא.
בברכה,
קרן וולקומיר, נטורופתית
מה דעתך על המחקר הטוען כי מזון אורגני אינו בריא יותר ממזון רגיל?
אשמח לחוות דעתך על הכתבה שפורסמה אתמול ב- YNET וטוענת כי מזון אורגני אינו בריא יותר ממזון רגיל. מה דעתך והאם כדאי בכל זאת לקנות אורגני? תודה, דנה
תשובה (פורסמה ב- 5.9.12):
היי דנה, תודה על השאלה – חשובה ביותר וכרגיל, אין תשובה חד משמעית.
ראשית, אני מזמינה אותך לקרוא את תקציר הסקירה עליה מדברת הכתבה ב- YNET, אני חושבת שהיא ממצה את הדברים העיקריים.
שנית, צריך לשים לב למספר גורמים שונים, ולגבי כל אחד ההתייחסות קצת שונה:
תמיד היה ידוע כי למזון אורגני אין בהכרח יתרון בעל משמעות קלינית / יתרון רפואי משמעותי על פני מזונות בגידול קונבנציונלי. השמועות נבעו מכל מיני גורמים, חלקם בעלי אינטרס או אמונה בהגיון של הטבע. אולם מחקרים קליניים – לא היו מספיק ואלה שהיו – לא הצליחו להוכיח, למעט אולי על נשים בהריון. כמו כן, כפי שציין ד״ר עופר כספי, יש מחלות שבהן משמעותי יותר לצרוך אורגני, כדוגמת מחלת הסרטן.

מבחינת ערכים תזונתיים – היו מקורות שצידדו לכאן או לכאן. לא ברור היה אם מעורבים אינטרסים בנושא, בכל מקרה, לא היתה מסקנה חד משמעית אף פעם. מבחינה הגיונית, גידול אורגני אמור להביא לכדי מיצוי הפוטנציאל של הצמח ולכן אולי חשבו שיכיל רמות גבוהות יותר מבחינה תזונתית .

הטענות החזקות לאורך השנים בעד צריכת מזון אורגני היו בגלל חומרי ההדברה, ובמחקרים אלו נמצא כי הכמות אכן היתה נמוכה יותר, גם בשתן של ילדים. בקרב מבוגרים – לא נמצאו הבדלים משמעותיים. כמו כן, תלוי באיזה פרי/ירק מדובר, יש פירות וירקות שדורשים יותר ריסוס מאחרים או "סופחים" יותר ריסוס מאחרים, או נוטים "להפטר" לאט יותר.

אין ספק כי מזון אורגני אינו מזיק יותר (אולי רק לכיס והיום גם זה לא ממש נכון בכל המקרים) ובוודאי קרוב יותר לטבע. האם לקנות או לא – זה שיקול אישי (מבחינת המאמצים שיש להשקיע) וכלכלי. הייתי ממליצה כן לקנות את הירקות והפירות הבאים – אורגניים:
עגבניות, חסה, גזר, תפוחים, אגסים, אפרסקים, משמשים, ענבים, שזיפים, תות שדה.
לגבי בשרים, עופות וביצים – כן הייתי ממליצה לקנות אורגני, כי בגידול אורגני נמנעים משימוש בהורמונים ואנטיביוטיקות. עדיף אפילו לקנות בשר/עוף/ביצי – "חופש".
בברכה,
קרן וולקומיר, נטורופתית.

שלום קרן,
האם יש צורך להשרות כל דגן שהוא לפני בישול / אידוי בכדי לנטרל את החומצה הפיטית?
תשובה (פורסמה ב- 30.6.12)
חומצה פיטית מצויה בעיקר בסובין, בנבטי הדגנים, בקטניות (אפונה, פול) ובאגוזים. היא נוטה להתחבר עם הסידן והברזל שבמזונות אחרים ולמנוע את ספיגתם. אולם, נראה כי גם ככה גופינו סופג רק אחוז מסוים של ברזל מהצומח ומעריכים כי בצריכה טובה ומספקת של מזונות מן הצומח, אין לחומצה הפיטית השפעה משמעותית בסופו של דבר.
בנוסף, בנוכחות של שמרים וחום, החומצה הפיטית מתפרקת ושני המינרלים החיוניים משתחררים ממנה ונקלטים בדם ומנוצלים באופן מלא, לכן, איני רואה הכרח בהשריית הדגנים לפני חימומם.
מחקרים ראשוניים מראים כי לחומצה הפיטית יש דווקא יתרונות בריאותיים כנוגדת חמצון ונוגדת דלקת.
בברכה,
קרן וולקומיר, נטורופתית
שלום קרן,
מה דעתך המקצועית לגבי המוצר "סוכרלייף"?
תשובה (פורסמה ב- 19.5.12)
המוצר "סוכרלייף" מבוסס על סוכר הפלטינוז.
הוא נבדק ונמצא שהמדד הגליקמי שלו נמוך[1].לכן, סביר שיהיה עדיף על פני סוכרים אחרים (כמו סוכר לבן או חום).
לצד זאת, במחקר על סכרתיים לא נמצא שהוא הוריד רמות סוכר בטווח הארוך [2]. אולם חשוב להבין שלא שינו להם את התזונה באופן כללי, אלא רק החליפו את הסוכר שצרכו ולכן כנראה לא היתה השפעה.
מחקר אחר שנעשה על סכרתיים דווקא מצא שיפור בטווח קצר[3].
מחקר קטן נוסף, חקר באופן כפול סמיות ו- Crossover עשרים אנשים שסובלים מעודף משקל, סינדרום מטבולי ותנגדות לאינסולין. נתנו להם בארוחת הבוקר משקה+עוגיות – שמכילים פלטינוז לעומת קבוצה שקיבלה את אותו מזון עם גלוקוז. לאחר מכן העלו אותם על הליכון ל- 30 דקות ולאחר מכן ארוחה שכוללת משקה עם פלטינוז או גלוקוז, מיני פיצה ותפוח. ראו ירידה מובהקת ברמות הגלוקוז והאינסולין בדם לאחר ארוחה עם פלטינוז ועליה מובהקת בחמצון השומן, כלומר הם "שרפו" יותר שומן. המחקר נערך בבית חולים אוניברסיטאי בגרמניה ופורסם ב- 2012 במגזין המוכר: Nutrition.המחקר נערך מטעם חברה שמייצרת את הממתיק, אך ניתוח הנתונים נעשה באופן עצמאי על ידי בית החולים האוניברסיטאי.

מסקנה: כנראה שכרגע קשה להגיע למסקנות חד משמעיות. כדאי להמשיך ולעקוב אחר המחקרים בתחום ולבדוק על ידי מי מומנו.יכול להיות שזו אופציה טובה אם זה מגיע במסגרת של אורח חיים בריא.
אופציה טובה נוספת היא סטיביה (לכתבה המלאה על סטיביה)

בברכה,
קרן וולקומיר, נטורופתית

שלום קרן, 
שמעתי שסירופ אגבה פוגע בכבד, האם נכון?
תשובה (פורסמה בתאריך: 24.3.12) 
סירופ האגבה מופק מסוג של קקטוס.מאותו קקטוס מכינים גם טקילה. הנתונים לגבי צירוזיס (שחמת הכבד) אינם ברורים. ייתכן והם משוייכים בכלל לשתיית הטקילה.
מחקר אחד נערך בשיתוף של מרכז רפואי ואוניברסיטת וושינגטון בסיאטל (כנראה ללא מעורבות של גורמים מסחריים כבעלי אינטרס). המחקר פורסם במגזין Physiology and Behavior בשנת 2009 . המחקר בדק השפעת סירופ אגבה וסירופים אחרים (פרוקטוז, סירופ תירס עתיר פרוקטוז וצמח ההודיה) – על חולדות. במחקר לא נמצא שינוי בתפקוד הכבד (היסטולוגית או אנזימתית) בצריכה מתונה של סירופ אגבה, אך כן נצפתה עליה בטריגליצרידים (לא ברור מהמחקר מה הכמות המדויקת הניתנת להשוואה לכמות בבני אדם).
בברכה,
קרן וולקומיר, נטורופתית
קרן שלום,
האם יש הבדל בערכים התזונתיים בין חלב סויה וחלב רגיל?
תשובה (פורסמה בתאריך: 26.2.12)
בהחלט יש הבדל. סויה היא קטנית מהצומח, עשירה בחלבון, פיטוסטרולים (מסייעים בהורדת כולסטרול ), חומצות שומן בלתי רוויות (תורמות לבריאות) ועשירה בוויטמינים ומינרלים רבים. חלב רגיל עשיר בחלבון וסידן, אך שני גורמים אלה ביחד דווקא גורמים בסופו של דבר להוצאת סידן מהעצם …
מעבר לזה לא מכיל ברזל ודווקא מכיל חומצות שומן רוויות וכולסטרול .
אם מישהו רגיש לחלב, ייתכן ואם יעבור לסויה יהיה לו טוב, אך גם יכול להיות שלא, כי סויה נחשבת למזון אלרגני.
בברכה,
קרן וולקומיר, נטורופתית
קרן שלום,
ראיתי פרסומים רבים על משקה פרי האסאי וקניתי בקבוק אחד (מאוד יקר). אומרים שהוא מגן מפני סרטן, מוריד כולסטרול, משרה שינה. אשמח לשמוע את דעתך המקצועית בנושא. תודה.
תשובה (פורסמה ב- 14.14.10)
פרי האסאי (Acai / Euterpe oleracea) שייך למשפחת ה- berries , הכוללת גם אוכמניות, דומדמניות, פטל וכד'.

ישנה טענה שאומרת שפרי האסאי מכיל יותר אנטי-אוקסידנטים (נוגדי חמצון) מהם. אולם, חשוב לזכור, שגם אם טענה זו נכונה, הרי היא נכונה לאכילת הפרי בשלמותו ומייד לאחר קטיפתו. לא בטוח שאותה כמות אנטיאוקסידנטים נשמרת ברגע שהופכים אותו למיץ ומכניסים לבקבוקים. כמו כן, לרוב גם מכניסים חומרים משמרים מלאכותיים, אז מה עשינו בזה, אם צריך לשמר את האנטי-אוקסידנטים?!
לא נעשו מספיק מחקרים על המוצרים שמכילים את פרי האסאי ולכן לא ניתן להגיע למסקנות לגבי שימושים רפואיים. בנוסף, מוצרים המכילים את פרי האסאסי הם בד"כ מאוד יקרים וכנראה לא מוצדקים לאור הנתונים הנ"ל.
הייתי ממליצה לך לצרוך לפחות 1 כוס של פירות יער בצורתם הטרייה (לצערי בארצינו הם מופיעים רק באיזור מאי-יוני), מיובשים (ללא סוכר) או קפואים ולצרוך רימונים, שנפוצים ומתאימים מאוד לארצינו. סביר להניח שיהיה אותו אפקט בהרבה פחות כסף ואולי אפילו עם יותר הנאה וטעם.
בברכה,
קרן וולקומיר, נטורופתית

שלום קרן,
בני בן שנה וחודש. הפסקתי להניק לפני כשבועיים ואני מחפשת תחליף להנקה. האם ניתן לצרף שמן קוקוס לחלב שקדים על מנת להעשירו?
תשובה (פורסמה ב- 20.9.10)
אין כמעט מידע מהימן על מתן שמן קוקוס לילדים בגיל הזה. אמנם יש בו חומצת שומן לאורית, שמצויה בחלב האם, אבל יש בו עוד הרבה חומצות שומן אחרות. אני חושבת שחלב שקדים הוא מצוין וניתן להסתפק בו, לצד כמובן מזונות מוצקים נוספים. גם למבוגרים, על אף היתרונות שבו, הייתי מסתפקת רק בשימוש בו לצורך הקפצה קלה.
בברכה,
קרן וולקומיר, נטורופתית
שלום קרן,
המליצו לי לעבור למוצרי סויה, כי זה "בריא יותר מחלב פרה" (לא בגלל רגישות שלי), רציתי לדעת אם יש לכך הצדקה? אם כן, האם הפחתה מספיקה? על חלב אין לי בעיה לוותר, יוגורט גלידה וגבינה צהובה – זה כבר יותר כואב… תודה
תשובה (פורסמה ב- 16.8.09)
נושא הסויה מול החלב הוא מורכב ומעניין. עקרונית, סויה אכן בריאה יותר ממוצרי חלב, אך יש מצבים בהם צריך להמעיט גם בסויה. למשל באלרגיות ותת-פעילות בלוטת התריס.
כמו כן, צריך לדאוג שהסויה לא תהיה מעובדת, אלא במצבה הטבעי (פולי סויה מבושלים, פולי סויה ירוקים (אדממה), טופו, טמפה, מיסו, חלב סויה).
כיום יש הרבה מוצרים על בסיס סויה שלא הייתי מחשיבה אותם כבריאים, כגון מעדנים ממותקים, קציצות והמבורגרים מעובדים למיניהם.
מוצרי חלב לרוב אינם מומלצים לבריאות. אם כבר צורכים מוצרי חלב, אז עדיף לבחור מזונות מותססים, כדוגמת יוגורט ולבנה – מחלב עיזים או כבשים.
המעבר בהחלט קשה לרוב האנשים, אך לכל דבר מתרגלים וגם לא חייבים להיות קיצוניים.
ההמלצות הרווחות כיום למבוגרים הן עד ½ כוס או כוס ביום של כלל מוצרי הסויה הלא מעובדים. לילדים – עד 3 פעמים בשבוע.
בתת-פעילות בלוטת התריס מומלץ לצרוך פחות מכך ובאופן שעבר חימום.

בברכה,
קרן וולקומיר, נטורופתית