מחקר: בשר ומרגרינה מעלים סיכון לקוליטיס
Research_Edit_for_Web

קוליטיס (ulcerative colitis ) היא מחלה כרונית, שגורמת לשלשולים, כאבי בטן, ירידה בתיאבון וירידה במשקל. למרות שהגורם אינו ידוע בוודאות, חוקרים חושדים שהמחלה נגרמת כתוצאה מאינטראקציה בין מספר גורמים, כולל תורשה, מערכת החיסון ותזונה.

במחקר שפורסם החודש במגזין הרפואי "gut", חוקרים אספו נתונים מיותר מ- 200,000 אשים, בגילאי 30-74, מבריטניה, שוודיה, דנמרק, גרמניה ואיטליה, שהשתתפו ב- European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition (EPIC) – מחקר cohort פרוספקטיבי. המשתתפים מילאו שאלוני תזונה ועקבו אחריהם אם פיתחו קוליטיס.

במהלך תקופת מעקב של 4 שנים, 126 אנשים פיתחו קוליטיס (47% מהם היו נשים)

דיאטה עשירה בחומצה לינולאית – חומצת שומן רב-בלתי-רוויה מסוג אומגה 6 – נקשרה לסיכון גבוה למחלה. חומצה לינולאית מצויה במרגרינות, בשר אדום ושמני בישול, כגון שמן תירס ושמן סויה. החוקרים מצאו שלאנשים שאכלו הכי הרבה חומצה לינולאית (13-38 גרם ליום) היתה סבירות לפתח קוליטיס פי 2 מאשר אנשים שאכלו הכי פחות (2-8 גרם ליום).

הגוף מייצר מחומצה לינולאית חומרים מעודדי דלקת. רמות גבוהות של חומרים אלו נמצאו במעי הגס של חולי קוליטיס.

לעומת זאת, צריכה גבוהה של חומצת השומן DHA (docosahexaenoic acid) מסוג אומגה 3, נקשרה לסיכון נמוך יותר של קוליטיס. חומצה זו מצויה בדגי-ים קרים ועמוקים (למשל במדינות סקנדינביה או באלסקה) ובתוספי שמן דגים. לאנשים שאכלו הכי הרבה DHA היתה סבירות נמוכה ב- 77% לפתח קוליטיס, מאשר אלו שאכלו הכי פחות.

אולם, למחקר זה היו מגבלות ויש צורך בניסויים מבוקרים נוספים כדי להבין באופן מלא את היחסים הפוטנציאליים בין חומצות שומן וקוליטיס.

Reference:
IBD in EPIC Study Investigators, Tjonneland A, Overvad K, et al. Linoleic acid, a dietary n-6 polyunsaturated fatty acid, and the aetiology of ulcerative colitis: a nested case-control study within a European prospective cohort study. Gut. 2009 Dec;58(12):1606-11

תגובות

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. (*) שדות חובה מסומנים

תגי HTML מותרים: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>