טיפול טבעי שאלות ותשובות

ריכזתי עבורכם שאלות ותשובות נבחרות שקיבלתי ממטופלים ומגולשים באתר, בנושא של טיפול טבעי במחלות. אם גם לכם יש שאלה, אתם מוזמנים לשאול כאן. חשוב לציין כי התשובות אינן מהוות ייעוץ רפואי או נטורופתי ספציפי. תמיד יש להיוועץ ברופא או נטורופת באופן פרטני.

שאלה:
אני סובלת מזה שנים מתסמונת המעי הרגיש. שמעתי שסיבים מסיסים במים יכולים לסייע/להקל. האם יש תוסף שניתן לרכוש?
תשובה: פורסמה ב- 12.11.13
יש סיבים מסיסים המופקים מצמח הפסיליום וניתן לרכוש אותם בצורה של תוסף. הם נחקרו בהקשר של מעי רגיש, ובאופן כללי נצפה שיפור, בעיקר בכאבי בטן, אך לא בגזים. אולם, יש בעייתיות מבחינת עיצוב המחקרים וגם – צריך לקחת בחשבון שיכולה להיות החמרה. הפסיליום מגיע גם בצורת אבקה וגם כמוסות. אך הכמוסות אינן מתאימות למי שסובל מהפרעות עיכול בבטן עליונה/בעיות בושט. כמו כן יש לשתות הרבה מים.
שאלה:
שלום רב,
רציתי להתייעץ בנוגע לשימוש בשמן עץ התה בהריון
אני בשבוע 30 להריוני השני, ומאז תחילת ההיריון התפתחה לי פטרייה בבוהן רגל שמאל.
בחיפושיי אחר טיפול נתקלתי באפשרות השימוש בשמן עץ התה, אך לא הצלחתי להבין באופן חד משמעי האם ניתן להשתמש בו בהריון.
אודה לתשובתך
תשובה: פורסמה ב- 18.10.13
שלום,
לא מומלץ להשתמש בשמן עץ התה בהריון בשל יכולתו למנוע התכווצויות ספונטניות של הרחם, אשר דרושות להתקדמות הלידה. אם את מתכננת להניק – אז גם בתקופה זו לא מאוד מומלץ, בעיקר כי אין מספיק אינפורמציה בנושא. מנסיוני המקצועי, קשה לטפל בפטריות, בעיקר אם הטיפול נעשה רק ברמה החיצונית ולכן, כדאי לטפל בנושא באופן מקיף וכוללני, ולא רק נקודתי.
בברכת בריאות
קרן וולקומיר, נטורופתית
שאלה:
שלום קרן,
מה דעתך על תוסף D-MANNOSE לטיפול בדלקות בדרכי שתן?
תשובה: פורסמה ב- 11.10.13
שלום,
D-MANNOSE הוא סוג של סוכר, אשר אינו מומר מייד לגליקוגן, אלא מועבר כפי שהוא לזרם הדם ולכן מגיע גם לשתן בצורה זו.
ההגיון הפיזיולוגי על פיו מבוססת ההשערה שהוא עשוי לטפל בדלקות בדרכי שתן הוא יכולתו למנוע הצמדות של החיידק E.coli, אחד הגורמים העיקריים למחלה, לתאי האפיתל בדרכי השתן.
לצערי, כמעט ולא נעשו מחקרים קליניים על D-MANNOSE ב – 10 השנים האחרונוות. נעשו מעט מאוד על בע"ח ובמיקרוביולוגיה. רוב הספרות בנושא הזה היא בעיקר עד שנות ה- 90. לכן, אין מספיק מידע מבוסס שעל פיו ניתן להמליץ על התוסף.
בברכה,
קרן וולקומיר, נטורופתית
שאלה:
שבוע טוב קרן, רציתי לשאול האם את ממליצה על ״פתית״ למעי רגיז? או בכלל?
תשובה: פורסמה ב- 6.10.13
אני לא ממליצה על "פתית" כי עשוי מחיטה ולרוב לא מתאים למעי רגיז. מעבר לכך, בדרך כלל מכיל עוד תוספות כמו סוכר, רכיבים מלאכותיים, ואינולין (סיב תזונתי שעשוי להחמיר תופעות עיכוליות בקרב רגישים). כמו כן, כנראה בעל מדד גליקמי גבוה. לסיכום – לא ממליצה למעי רגיז ובכלל…
בברכה,
קרן וולקומיר, נטורופתית
שלום קרן,
האם את ממליצה על טבעונות לחולי קרוהן/קוליטיס?
תשובה: פורסמה ב- 25.9.13
לצערי אין מחקרים על טבעונות ומחלות מעי דלקתיות, לכן תשובתי תהיה מבוססת על הסבר הגיוני-פיזיולוגי: אין הגיון לעבור לטבעונות דווקא במצב של התקף. אם מגיע אלי מטופל עם קרוהן או קוליטיס, שמשלשל 6-8 פעמים ביום, לא אוכל להמליץ לו על דגנים מלאים, קטניות, ירקות ופירות טריים. אדם כזה זקוק ל- 25% יותר חלבון, ומאחר ולא אוכל להמליץ על קטניות כמקור לחלבון או אם אין באפשרותו להגדיל את כמות הקלוריות היומית (כי הוא מרגיש רע וחסר תיאבון), אין ברירה אלא לשלב מזון מן החי בצורה נכונה. רק לאחר טיפול נכון, שיקום מערכת העיכול, נסיגת הדלקת והיעלמות סימפטומים, אפשר לנסות בהדרגה להגיע לתפריט צמחוני/טבעוני. אבל זה תהליך שיכול לקחת זמן.
בברכה,
קרן וולקומיר, נטורופתית
שלום קרן, 
האם את ממליצה על תוסף סיליצאה (silicea), להפרעות במערכת העיכול?.
תשובה: פורסמה ב- 25.8.13
אין לי נסיון עם המוצר הזה ואני לא נוטה להמליץ עליו מאחר ולא נעשו עליו מחקרים טובים עדיין. המחקר היחיד שנעשה נתמך על ידי החברה שמייצרת אותו… והוא בכלל מחקר פיילוט לא מספיק מבוקר ולא מעוצב נכון. יש כאלה שמדווחים שהוא עוזר להם. זה שלא נעשה מחקר זה לא אומר שהוא לא מוצר טוב או יעיל, אבל אני לא נוטה להמליץ באופן גורף עד שאין נתונים ברורים ממחקרים מבוקרים וגדולים.

שלום קרן, 

אני סובלת מכולסטרול גבוה. האם את ממליצה על שתיית דנכול – משקה היוגורט שמכיל פיטוסטרולים להורדת כולסטרול?

תשובה (פורסמה ב-  25.11.12)
אם רוצים לקחת פיטוסטרולים במינון טיפולי להורדת כולסטרול עדיף לקחת אותם בכמוסה עם החומר המרוכז בלבד וללא שאר רכיבים.
ראי רכיבים של דנכול:
רכיבים: חלב מפוסטר, אבקת חלב, אסטרים של פיטוסטרולים ממקור צמחי(2.7%, מתוכם 1.6% פיטוסטרולים שווי ערך לחופשיים), סיבים (אוליגופרוקטוז מצמח העולש), מחית תות (0.3%), עמילן תירס, מייצבים (פקטין מפרי הדר, גואר גאם מצמח הגואר),  חומרי טעם וריח, צבע מאכל (רכז גזר), ממתיקים (אספרטם, אצסולפם K), מווסתי חומציות (חומצת לימון, טרי סודיום ציטראט, טרי קלציום ציטראט).
בברכה,
קרן וולקומיר, נטורופתית

קרן שלום,
אובחנתי בטרשת נפוצה ורציתי לדעת אם את מכירה את התוסף N-acetylglucosamine?
במהלך החודשים האחרונים נתקלתי במספר מאמרים על התוסף הזה. אשמח לשמוע את דעתך בנושא.
תשובה (פורסמה ב- 11.12.11)
היי,
N-acetylglucosamine הוא למעשה חד סוכר, המשמש לייצור גליקו-פרוטאינים (סוכרים הקשורים לחלבונים). חד סוכר זה אינו מצוי במזון (כמו גלוקוז למשל, שכן מצוי), אך הגוף יודע לייצר אותו בעצמו.
יש יחסית מעט מחקרים על התוסף הזה, ומחקרים בודדים על התוסף כטיפול בטרשת נפוצה. המחקרים המעטים שקיימים נעשו על בע"ח ולא ניתן עדיין להסיק מהם על בני אדם.
צריך גם לשים לב – התוסף הזה התחיל להיות פופולרי בארה"ב, כנראה עקב חברות שייצרו אותו ומשווקות אותו בשיטת השיווק הישיר. נגד אחת החברות הוצאה תביעה ב- 2009 , בטקסס, עקב הגזמה בתיאור יתרונות המוצר.
בנוסף, למיטב ידיעתי, הוא לא אושר על ידי ה- fda
אני לא ממליצה בשלב זה להתנסות, עד שיהיו מספיק מחקרים גדולים על בני אדם.
בברכה,
קרן וולקומיר, נטורופתית
שלום קרן,
יש לי כולסטרול גבוה. האם דגנים מלאים, כגון כוסמת וקוואקר, טובים להורדת כולסטרול? תודה.
תשובה (פורסמה ב- 20.9.10)
דגנים מלאים, כגון שיבולת שועל (קוואקר), אורז מלא, חיטה מלאה, שיפון, כוסמין, גריסים וגם כוסמת וקינואה (שאינם באמת דגנים) – מצוינים להורדת כולסטרול.
כמו כן, קטניות, ירקות ומעט פירות.
בכולם יש סיבים תזונתיים, שיכולים לספוח אליהם את הכולסטרול להוציאו מהגוף.
כמו כן, חשוב להמעיט במזונות מן החי (בשר, עוף, ביצים, מוצרי חלב), אשר מכילים כולסטרול.
זכור! בצומח אין כולסטרול.
עם זאת, לעיתים תזונה לבד לא מספיקה וצריך להיעזר בתוספי תזונה ו/או צמחים – בהתאמה אישית כמובן ובפיקוח מקצועי.
בברכה,
קרן וולקומיר, נטורופתית
שלום קרן,
אני סובלת מסינוסיטיס כרוני. איך הנטורופתיה יכולה לעזור לי? תודה.
תשובה: פורסמה ב- 3.8.10
מטרת הטיפול הטבעי בסינוסיטיס כרוני הוא לתמוך במערכת החיסון; זאת ניתן לעשות על ידי תזונה, תוספי תזונה וצמחי מרפא. תזונה לחיזוק מערכת החיסון היא למעשה תזונה המכילה את כל קבוצות המזון הבריאות: דגנים מלאים, קטניות, אגוזים וזרעים וירקות ופירות מכל הצבעים. לצד זאת, יש להמעיט או להמנע מאלרגנים נפוצים במזון, כגון חלב ומוצריו, חיטה ועוד.
ישנם גם הרבה דברים שניתן לעשות במהלך התקף אקוטי, כגון שימוש בחום מקומי ושימוש בצמחי מרפא עם איכויות אנטי-זיהומיות.
בברכה,
קרן וולקומיר, נטורופתית
קרן שלום,
אני בן 53 וסובל לאחרונה מירידה בזכרון. מה ניתן לעשות כדי למנוע התדרדרות? תודה
תשובה: פורסמה ב- 5.7.10
עם הגיל, הזכרון לטווח קצר נחלש; למשל, קשה לזכור שמות של אנשים שזה עתה מכירים, ארועים אחרונים וכמו כן, קשה ללמוד. זהו מצב נורמלי, בו אנחנו מאבדים באופן הדרגתי את תאי המוח. אובדן זכרון שאינו חלק נורמלי מההזדקנות נקרא דמנציה וכדאי לפנות לרופא לבדיקה מתאימה כדי לשלול.
בכל מקרה, ניתן לאמן את המוח שלנו. מחקרים מראים שהמימרה הותיקה “use it or lose it” נכונה לכוח המנטלי, כמו גם לשאר הגוף. תשבצים, משחקי חשיבה וקריאה מאתגרת או קורסים לימודיים יכולים לעזור לשמור על מוח זריז וחזק. גם פעילות גופנית נמצאת בקורלציה עם תפקוד מנטלי טוב יותר, אולי בגלל זרימת דם משופרת. בנוסף, צריך לדאוג לתזונה נכונה, המגנה על המוח, כדוגמת צריכת מזונות עשירים בנוגדי חמצון, חומצות שומן מסוג אומגה 3 וויטמינים ומינרלים כגון אבץ, וויטמיני b.
שני גורמים חשובים נוספים הם הפחתת סטרס והמנעות מחשיפה לאלומיניום, המצוי בדאודורנטים, סירים ונייר מאלומיניום ועוד.
בברכה,
קרן וולקומיר, נטורופתית.
קרן שלום,
אני סובל לעיתים קרובות משפעות בחורף. איך ניתן להתמודד עם מחלת השפעת וכיצד למנוע את ההדבקות הבאה?
תשובה: פורסמה ב- 3.2.10
למניעת תחלואה חוזרת ונשנית בשפעת, חשוב לדאוג לחיזוק מערכת החיסון. ישנם מגוון גורמים שתורמים לפגוע בתפקוד תקין של מערכת החיסון ולכן חשוב לשמור על צריכה מספקת של מזונות שמכילים ויטמין C:  פטרוזיליה, פלפל אדום, קיווי, גויאבה, פירות הדר. חשוב גם להפחית רמות סטרס – אם קיימות. בתקופת החורף חשוב לאוורר את החדרים בעבודה ובבית וכמובן להמנע, עד כמה שניתן, מלהיות בחדר סגור עם אנשים שחולים בשפעת. דבר חשוב נוסף הוא לרחוץ את הידיים לעיתים קרובות, בעיקר לאחר ביקור בשירותים.
אם כבר חלית בשפעת, חשוב מאוד להשאר בבית לנוח, לשתות הרבה תה חם ולהמנע מדברי מתיקה ומוצרי חלב. אל תתפתה לחזור לעבודה מהר ולהדביק את כל המשרד…
בברכה,
קרן וולקומיר, נטורופתית