התה הירוק – מלך התה
Green_Tea_Edit_Web

כל סוגי התה המוכרים לנו – שחור, ירוק ולבן -מופקים מהצמח Camellia sinensis. ההבדל בין סוגי התה השונים הוא בתהליך הייצור שלהם, כאשר לתה הירוק ולתה הלבן יש את האיכויות הבריאותיות ביותר. במאמר זה אתמקד בתה הירוק, אסביר למה הוא נחשב כל כך בריא, מה אומרים עליו המחקרים ואיך משתמשים בו בצורה נכונה.

מיהו התה הירוק?

התה הירוק מופק מהצמח Camellia sinensis; זהו שיח דמוי עץ, יליד דרום סין. מצמח זה מפיקים גם את התה השחור, הלבן וה- oolong.

ההבדל בין סוגי התה השונים נובע מתהליך הייצור שלהם:

  • התה שחור מתקבל לאחר חמצון עלי ה- Camellia sinensis. במהלך החמצון, האנזימים שבתה ממירים את הפוליפנולים (התרכובות הבריאות שבתה – ראו בהמשך) לחומרים בעלי פעילות ביולוגית פחותה יותר.
  • Oolong Tea עובר חמצון חלקי. נמצא בין התה הירוק לשחור מבחינת הצבע, הטעם ותכולת הפוליפנולים
  • התה הירוק מתקבל לאחר אידוי העלים הטריים של Camellia sinensis; בתהליך האידוי אין חמצון והפוליפנולים לא נפגעים.
  • התה הלבן הוא הצורה הכי פחות מעובדת, בה הניצנים החדשים והלא פתוחים נאספים ומאודים או מיובשים. הפעילות האנטיאוקסידנטית של התה הלבן גדולה אף יותר מזו של התה הירוק. התה הלבן גם דל בקפאין וטעמו מעודן ומתוק יותר מהתה הירוק. למרות זאת, התה הירוק נחקר הרבה יותר ולכן אור הזרקורים מופנה בעיקר אליו.

מה מכיל התה הירוק שעושה אותו כל כך בריא?

התה הירוק מכיל תרכובות הנקראות פוליפנולים, ביניהן הקטצ'ינים, שהן בעלות פעילות נוגדת חמצון (אנטיאוקסידנטית) ונוגדת דלקת – חזקה. תרכובות אלו קשורות לסיכון נמוך לסרטן ולשיפור בריאות הלב והמוח.

התה הירוק יכול לתרום למניעת סוגי הסרטן הבאים:

  • סרטן במערכת העיכול כולל קיבה, מעי דק, לבלב ומעי גס
  • סרטן ריאות
  • סרטנים הקשורים לאסטרוגן, כולל רוב סרטני השד
  • סרטן פרוסטטה (ערמונית)

בנוסף, התה הירוק מכיל כמויות גדולות יחסית של ויטמיני C, D, K ו- B2 ומינרלים: קלציום, מגנזיום, ברזל, אבץ.

מה אומרים המחקרים על התה הירוק?

מחקרים רבים הוכיחו כי לתה ירוק יש איכויות בריאות; נעשו מאות אם לא אלפי מחקרים על התה הירוק.

הנה חלק מתוצאות המחקרים:

  • מטה-אנליזה מצאה הפחתה של 11% בהתקפי הלב עבור כל תוספת של 3 כוסות תה ביום
  • מחקר גדול הדגים הפחתה בתמותה משבץ באלה ששתו 5 כוסות ומעלה מדי יום, בהשוואה לאלה ששתו פחות מכוס אחת.
  • מחקר הראה שהוספת מיץ מלימון סחוט-טרי יכולה להעלות משמעותית את הזמינות הביולוגית של הקטצ'ינים.
  • מחקרים מעידים על יכולתו של התה הירוק "לשרוף שומנים" (בשתיית כ- 5 כוסות ביום), בזכות הקטצ'ינים שבו, ולא בזכות הקפאין

מי צריך להזהר מהתה הירוק?

למרות תכונותיו הבריאותיות של התה הירוק, אין הוא מתאים לכל אחד.

הנה כמה מצבים בהם לא מומלץ לצרוך תה ירוק:

  • חלק מסוגי התה הירוק מכילים קפאין, לכן, עשויים עשויים לעורר ולגרום לסימפטומים כמו: עצבנות, חרדה, אינסומניה. כיום יש הרבה סוגי תה מופחתי קפאין.
  • תה ירוק יכול להפריע למדלל הדם וואפארין (Coumadin); זוהי תרופה מונעת קרישת דם ע"י הפרעה לפעולת ויטמין K. תה ירוק הוא מקור משמעותי לויטמין K ולכן הוא עשוי להוריד את היעילות של וואפארין. אפשר לשתות את התה הירוק, כל עוד שומרים על כמות קבועה בכל יום ומיידעים את הרופא המטפל כמובן. אם רואים שינויים בבדיקות הקרישה, הרופא יכול לשנות את מינוני התרופה.
  • כמעט כל צורות התה מכילות רמות גבוהות של אוקסלטים. אנשים עם היסטוריה של אבני כליה אוקסלטיות צריכים להגביל את צריכת התה הירוק.

איך ואיפה לקנות תה ירוק?

התה הירוק זמין כיום, בעיקר בצורת שקיות תה. אולם, בחירת התה הירוק דורשת יותר תשומת לב והקפדה על תנאים מסוימים.

כללים לקניה נכונה של תה ירוק:

  • רצוי לקנות בחנויות אסיאתיות או חנויות של אוכל גורמה או חנויות המתמחות במכירת תה.
  • רצוי לנסות מספר סוגים עד שמוצאים את הטעם האהוב ביותר. הסוגים הטובים והפופולריים הם: Senchaו- Bancha.
  • כשקונים תה ירוק אורגני האיכות הראשונה שצריך לחפש היא צבע – עלי התה צריכים להיות בצבע ירוק כהה.
  • הריח שמפיצים העלים כשלוקחים חופן קטן ביד הוא הסימן הטוב ביותר לטריות וטעם. עלים שאינם ריחניים סביר שגם אינם טריים וכנראה גם לא הולכים להיות טעימים.
  • לתה ירוק יפני יש בדרך כלל צבע ירוק וטעם ארומטי עם מעט מרירות.
  • יש לאחסן את התה הירוק בקופסא אטומה, ללא חשיפה לחום, לחות או אור – התה יכול להחזיק אפילו שנה (עדיין, מומלץ להשתמש לפני…)

איך מכינים תה ירוק?

ישנן מספר צורות הגשה של תה ירוק.

הכנה בסיסית

  • ממלאים קומקום תה (רגיל או עם מסננת פנימית) במים חמים, שחוממו עד לפני נקודת הרתיחה. למה? כי כדי להוציא את הטעם הטוב ביותר, המים חייבים להכיל חמצן ובמים רתוחים מדיי או שהורתחו פעמיים יש פחות חמצן…
  • מוסיפים 1 כפית של עלי תה ירוק למסננת הפנימית או 1 שקית תה לכל כוס מים (160 מ"ל). לא מומלץ להשתמש בכפיות/כדורים המיוחדים לחליטות מעלים הם אמנם נוחים, אבל קטנים מדיי מכדי לאפשר לעלים להפתח ולהוציא את הטעם שלהם עד הסוף. אם מחליטים להשתמש, אז צריך כדור גדול או כפית גדולה.
  • משרים למשך 3-5 דקות ולהוציא את העלים (ע"י מסננת). השרייה למשך יותר מ- 5-6 דקות תגרום לטעם מר.
  • מוסיפים לימון ו/או דבש לשיפור הטעם והבריאות
  • שותים באותו יום או לשמור במקרר ל- 3 ימים מקסימום.

תה ירוק קר

  • יוצקים 1 כוס מים רותחים על 2 שקיות תה ירוק על 2 כפיות עלי תה.
  • משרים ל- 3-5 דקות.
  • מוציאים וסוחטים את שקיות/עלי התה
  • מוסיפים קרח.

אפשר להכין כמות גדולה מראש, לשמור במקרר ולשתות במשך היום

פונץ' תה ירוק חם

  • מכינים חליטה של 5 שקיות תה ירוק/5 כפיות של עלי תה – ב- 6 כוסות מים רותחים
  • מוסיפים 2 מקלות קינמון ו- 8 שיני ציפורן
  • מוסיפים 1.5 כוסות מיץ תפוזים ו- 1/3 כוס מיץ לימון טרי
  • מגישים חם

לסיכום, לתה הירוק איכויות בריאותיות רבות ונראה כי במחקרים הוא תופס את המקום העיקרי מבין שאר סוגי התה וזה לא בכדי; הוא הוכח כמפחית תחלואה ותמותה ממחלות לב וכמונע סרטן . מכאן, שתה ירוק יכול להיות תחליף מצוין לתה שחור או קפה.

בטיפול הנטורופתי, אני שמה דגש גדול על לימוד רזי התזונה הנכונה ועל בניית תפריט שלם, מאוזן ומגוון – בהתאמה אישית למצב בריאותי. לפרטים נוספים ולקביעת תור, צרו קשר כאן.

תגובות

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. (*) שדות חובה מסומנים

תגי HTML מותרים: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>